Derfor bør du droppe Temu
Artikkel av NF&TA i samarbeid med Etisk handel
Fristelsene er store! Lykkehjulet spinner og du får produkter til en skikkelig billig penge. Hele 16 millioner varer ble sendt fra Kina til Norge i 2024, ifølge NRK.
Men det er en grunn til at de er så billige, disse produktene fra den kinesiske netthandelsplattformen Temu, og andre lignende nettbutikkene.
Så hvorfor skal du slutte å handle fra Temu? Og hvorfor syns du det er vanskelig å slutte?
Det er en høy risiko for at produktet er kreftfremkallende!
Det er en høy risiko for å kjøpe helseskadelige produkter når en kjøper varer direkte fra produsenter som ikke faller under lovverk og reguleringer i Norge. Her er en artikkel om Temu fra NRK hvor det kommer frem at smykker og elektrisk bamser (til barn!) inneholdt stoffer som er både ulovlig og helseskadelig.
Ikke støtt tvangsarbeid! Produkter fra Temu (og Shein) sies å ha en ekstrem høy risiko for at de er laget med tvangsarbeid. Det er generelt høy risiko for brudd på menneskerettigheter i Kina. Internasjonale selskaper som Temu og Shein er ikke underlagt samme lovverk som i Norge, som åpenhetsloven, og kan dermed ofte ta seg friheten til å operere slik de ønsker (spesielt når de har størrelse og midler til det).
Ta vare på kloden vår! Det er unødvendig å si at Temu er miljøskadelig. De har overdreven produktportefølje, bruker ekstremt mye emballasje, utstrakt bruk av vann og energi i produksjon av produkter, utslipp gjennom transportering (80 % av Temus bestillinger er levert via fly) og selvsagt, overforbruk. I tillegg opererer Temu i 50 land som øker fotavtrykket globalt (greenmatch.co.uk).
Brudd på forbrukerrettigheter! 17 europeiske forbrukerorganisasjoner anmeldte Temu for brudd på EU-loven DSA (Digital Services Act). Temu gir dårlig forbrukerbeskyttelse, og benytter seg i tillegg av manipulative virkemidler som er ulovlig ifølge europeisk lov (Forbrukertilsynet).
I disse dager gransker faktisk EU Temu. Nylig startet EU-kommisjonen en undersøkelse av Temu på grunn av bekymringer knyttet til salg av ulovlige produkter og plattformens potensielt avhengighetsskapende design.
EU-kommisjonen ønsker å finne ut om Temu har brutt EUs regler ved å ikke forhindre salg av ulovlige varer, samt om plattformens design, som inkluderer spill-lignende belønningssystemer, kan føre til avhengighet hos brukerne.
Lett å la seg rive med
Digitale plattformer med netthandel har fundamentalt endret måten vi handler på. Disse kanalene er ofte designet for å øke forbrukernes kjøpsfrekvens og -volum.
En sentral strategi er bruken av manipulerende design, også kjent som "dark patterns". Dette inkluderer elementer som uendelig scrolling, tidsbegrensede tilbud og spill-lignende belønningssystemer. Slike designgrep kan føre til at forbrukere tilbringer mer tid på plattformen og foretar flere impulskjøp.
I tillegg har netthandel gjort det enklere å handle når som helst og hvor som helst, noe som reduserer terskelen for kjøp. Personlig tilpassede anbefalinger basert på tidligere kjøpshistorikk og Hva du har søkt på kan også stimulere til ytterligere kjøp ved å presentere produkter som sannsynligvis vil appellere til deg som forbruker.
Forbrukerpsykologi spiller en viktig rolle i utformingen av disse kanalene. Ved å forstå hvordan forbrukere tar beslutninger, kan markedsførere skape miljøer som oppmuntrer til økt forbruk.
Temu har uttalt at de vil samarbeide med EU-kommisjonen og jobber for å sikre en trygg og pålitelig markedsplass for forbrukerne.
Takk til Daglig leder i Etisk Handel Heidi Furustøl som har bidratt med informasjon i artikkelen.
Og en bønn til deg forbruker: bruk forbrukermakten din.
Velg heller ansvarlige norske og europeisk kleskjeder som tar sikkerhet og menneskerettigheter på alvor
Kilder:
https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/sesong/202502/episode/NNFA19020825
https://www.aftenposten.no/verden/i/0QeAEg/kinesiske-nettbutikker-som-temu-og-shein-er-billige-boer-du-kjoepe
http://greenmatch.co.uk/
https://etiskhandel.no/aapenhetsloven/
Se hva du kan gjøre

Den fantastiske ulla!

Bidra til at tekstilarbeidere får en lønn de kan leve av

Derfor bør du droppe Temu

Ultra-fast fashion: billigmote til en høy pris

Hva er kunstige fibre?

Hva er naturlige materialer?

Når du kjøper klær, har du både makt og ansvar.

Hva er regenererte fibre?

Er klesmerket viktigere enn merket i klærne?